Puur is genieten

Gezonde en makkelijke recepten

Is brood eigenlijk wel een gezond ontbijt?

Een reactie plaatsen

havermoutBrood zit in het systeem van de Nederlanders net als aardappel maar is het eigenlijk wel zo gezond? Daar zijn de meningen over verdeeld. Vroeger was ik gek op brood maar nu zie ik het als een lekker en niet vullende maaltijd. Daarom eet ik het bijna niet meer. Brood vult vooral kort maar er zitten weinig voedingsstoffen in waardoor het verzadigde gevoel snel verdwijnt. Je krijgt een insulinepiek die het hormoonstelsel kan verstoren. Overal zit tegenwoordig tarwe aan toegevoegd als vulmiddel waardoor er een soort tarwe verslaving gecreëerd wordt en om het dan te vervangen door een andere tarwe soort spelt schiet niet echt op.

Je kan natuurlijk met heel veel andere voeding ontbijten dan brood wat goed kan zijn:
Soep, ja echt als jij dat lekker vind waarom niet
Eieren, gebakken, roerei en voeg er groente, kaas etc. aan toe
Pannenkoeken bijvoorbeeld van boekweit met een goede vulling van groente, fruit, kaas. De pannenkoek zelf bevat weinig voedingsstoffen
Havermout met volle biologische melk of plantaardige melk een avond van te voren bereidt met noten, lijnzaad, vers fruit. Zorg dat er voldoende vetten en eiwitten inzetten zodat je lang een stabiel verzadigd gevoel houdt.

Voordelen van ontbijten met havermout:
 In havermout zitten bijzonder veel vezels. Het zijn oplosbare vezels, die in de darmen veel vocht opnemen. En ze binden ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterolgehalte. In 2011 heeft de European Food Safety Authority (EFSA) deze claim ook goedgekeurd.
 Doordat havermout zoveel oplosbare vezels bevat, kan het lekker opzwellen en houdt het de maag lang ‘vol’. Het geeft lang een verzadigd gevoel omdat er is aangetoond dat het de insulinegevoeligheid verbeterd, dus geen snelle piek maar het wordt langzaam afgegeven aan het lichaam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s